Независимо дали уредите ви са самостоятелни или вградени в кухненските шкафове, оптимизирането на пространството в съответствие с моделите на готвене ще ви помогне да създадете хармонична атмосфера, която гарантира, че приготвянето на храната е удоволствие.

За целта при планирането на разположението на кухнята трябва да вземете предвид няколко неща и да следвате най-добрите практики при избор на уреди за вграждане.

Кухненският триъгълник

Този изпитан и истински план за разпределение на кухнята е популярен от десетилетия и за това има основателна причина. Кухненският триъгълник се състои от трите най-използвани уреда: мивката, котлона и хладилника.

Целта на това разпределение на кухненските уреди е да се гарантира, че тези три уреда не са блокирани, имат лесен достъп и са на една ръка разстояние един от друг. П-образните кухни са най-лесният стил за прилагане на това правило; има по един уред от всички страни на кухнята. При кухните тип “галера” или тези с кухненски остров котлонът и хладилникът могат да се разположат от едната страна, а мивката – от другата страна или като част от острова.

Не е необходимо да се спазва стриктно формата на триъгълника за разположение на кухненските уреди, ако разположението ви не го позволява – по-важно е да има достатъчно свободно пространство на пода и работния плот. При кухнята с линейна и Г-образна форма мивката трябва да бъде разположена в центъра на най-дългия комплект шкафове, а фурната и хладилникът – в близост до крайните точки на шкафовете. Така ще имате достатъчно място за работния плот, но най-важните уреди ще са на лесно разстояние един от друг.

Изберете вградени уреди за гъвкавост

Широките, свободностоящи модули, които съчетават плот и фурна, готварските печки със сигурност са привлекателни за мнозина, но когато искате да оптимизирате пространството, отделната вградена фурна и плот могат да помогнат за рационализирането на кухнята.

Вградената двойна фурна ще ви осигури място за приготвяне на големи ястия, а дизайнът ѝ позволява да бъде прибрана под плота или в стената.

Отделен плот може да се монтира в основната зона на работния плот, така че не е необходимо да се притеснявате за монтирането на комбиниран готварски плот в ограничено пространство. Помислете дали да не използвате пространството под плота за чекмеджета, за да бъдат готварските ви принадлежности лесно достъпни, без да претрупват работния плот.

Можете също така да изберете вградена микровълнова печка или комбинирана печка с микровълнова печка, която ще остави свободно място за приготвяне на храна, или уред, който не може да бъде вграден в кухнята.

Оптимизирайте кухненския си остров

Освен за хранене и приготвяне на храна, кухненският остров може да бъде проектиран така, че да съхранява всички видове кухненски уреди.

Мивките или котлоните могат да се монтират в работния плот на острова, за да се осигури лесен достъп и да се остави по-голямо пространство за работния плот на друго място в кухнята. По същия начин, ако не разполагате с достатъчно място за съхранение, изборът на вградена фурна за вашия остров може да ви даде по-голяма свобода при монтирането на чекмеджета и шкафове. Вградената дъска за рязане също спестява много място.

Кухненският остров може дори да ви даде възможност да добавите луксозни уреди в кухнята си, без да жертвате място на друго място. Поглеждате към охладител за вино? Това е идеалното място за него. Обичате да показвате самостоятелния си миксер KitchenAid или Kenwood? Спестете място на друго място, като го поставите на острова, и го превърнете в централен елемент на помещението.

Направете кухнята зона само за храна

Модерният дизайн на къщите означава, че сервизните помещения все повече се превръщат в тенденция от миналото. Поради това пералните и сушилните машини се превърнаха в кухненски уреди, въпреки че нямат много общо с приготвянето на храна или храненето.

Ако можете, използвайте друго място в дома за тези два уреда. Съществуват закони и норми, според които пералнята не може да бъде инсталирана навсякъде в къщата, но премахването на тези обемисти уреди от кухнята ще спести достатъчно място, за да си струва допълнителните усилия.

Работете с пространството си, а не срещу него

Най-важното нещо, което трябва да запомните, когато планирате разположението на кухненските уреди, е, че трябва да работите с пространството, с което разполагате. Може да изглежда очевидно, но понякога сърцето ни крещи по-силно от главата, което може да доведе до тромаво оформление.

Измерете кухнята си и разберете какъв точно размер уреди може да побере, без да се ограничава наличното пространство. Това трябва да се вземе предвид за всеки уред, който купувате, но най-вече за голямата бяла техника.

Хладилникът с фризер е идеалният пример за това. Може би искате американски хладилник с две врати, но дали кухнята ви наистина може да го побере? Може би е по-добре да имате уред с една врата или вграден фризер и самостоятелен хладилник, или напълно вградени хладилник и фризер.

Оставете коментар